Om mig

Jag började min friidrottskarriär när jag var 7 år gammal

Då höll jag inte bara på med friidrott utan även massa andra idrotter. Framförallt var det friidrotten och fotbollen som jag fastande för som liten. 

Inom friidrotten har jag alltid tävlat för Falkenbergs IK. I Fotbollen tillhörde jag Skrea IF. Fotbollen gick väldigt bra när jag var yngre. Jag gick upp och spelade damlags fotboll i division 3-4 redan vid 14 års ålder. Både under 2015 och 2016 fotbollssäsong vann jag skytteligan. Jag blev även uttagen att spela för Halland i elitflick i Halmstad. Under 2015 friidrotts säsong var jag dessutom Etta på Sverige listan i 6 grenar för Flickor födda 2001 

2016 fick jag ett av mina stora genombrott när jag som 15 åring hoppade 6.50 i längdhopp

Med det hoppet var jag bäst i världen det året för 2 år äldre tjejer. Samma år fick jag även ta på mig landslagskläderna för första gången och representera Sverige som yngsta deltagare på ungdomsfinnkampen. Efter detta året kände jag att det är inom friidrott som jag vill fortsätta att utvecklas i. 

2017 när jag var 16 år gammal valde jag att lägga fotbolls skorna på hyllan och satsa helt på friidrotten.

Det året fick jag göra tre landslag uppdrag. Nordiska mästerskapet i mångkamp där jag lyckades vinna silver, Europeiska ungdoms OS där jag tog hem bronset och jag avslutade säsongen med att ta hem segern på 300mh på ett nytt mästerskaps rekord på Ungdomsfinnkampen. En lyckade säsong. Men året där efter var minst lika bra 

Under 2018 utomhussäsong tog jag hem ett Ungdoms EM guld i längdhopp 

Jag fick även ta en grenseger i min tredje och sista Ungdomsfinnkamp där jag även fick äran att vara lagkapten för hela härliga Ungdomsfinnkampens truppen. Jag var även bäst i Sverige i tre grenar under den säsongen. 

Under 2019 inomhussäsong fick jag vinna mitt första senior SM Guld

Men jag lyckades inte bara ta hem ett guld den vintern utan 3 SM guld och 1 JSM guld. Jag fick även representerar Svenska senior landslaget för första gången både på Nordenkampen och IEM Glasgow.  Jag var även världens bästa 18 åring den vintern både i längd och 60mh.

Tilde Johansson

2019 utomhussäsong har varit min bästa säsong hittills

Jag tog hem två medaljer på JEM i Borås, ett GULD på 100mh och ett SILVER i längd. Jag blev uttagen till mitt första senior VM, som gick i Doha, Qatar. Där jag fick med mig grym erfarenhet till framtida mästerskap. Jag fick även representera Sverige på Senior Finnkampen. Jag lyckades även slå Erika Johansson Svensk juniorrekord i längd och öka det till 6.73. Dessutom var jag etta på Världslistan för juniorer i längd och Europaetta för juniorer i 100mh. Tack vare mina framgångar den sommaren blev jag nominerad till Rising star av European athletics och årets nykomling på idrottsgalan.  

2020 har varit ett speciellt år för oss alla

En pandemi kom och många tävlingar blev inställda eller uppskjutna. Säsongen blev därför inte som planerat. Trots ett osäkert år så gick det tillslut att få ihop några tävlingar under säsongen. Jag fick bland annat göra min första Diamond Leauge tävling. Det var en häftig upplevelse och en barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Jag fick även chans att representera Sverige i min andra senior Finnkamp där jag slutade på en andraplats på 6.52.

2021 gjorde jag en av dem bästa säsongs öppningarna någonsin

Det blev vinst på Göteborgs GP på 6.54 och den bästa starten jag har gjort i min karriär. Tävlingarna rullade sedan vidare med en indivuel andra plats på lag-EM och med Oslo Diamond Leauge. Planen sommaren 2021 var att sätta formen till JEM som var mitt stora mål. Men tyvärr sa mitt knä stopp och jag fick ställa in resterande tävlingar. Oslo Diamond Leauge blev därför min sista tävling den säsongen.

2022 satte jag nytt inomhus PB och Vinst på Nordenkampen

Efter en kämpig höst 2021 där mycket av träningen bestod av rehab kom jag starkt tillbaka till inomhus säsongen 2022 och satte nytt inomhus PB med 6.55. Jag tog även hem segern på Nordenkampen på 6.54.

Utomhus säsongen blev därmed lite tuffare. Fick problem med min hällkudde på hoppfoten, vilket gjorde att min säsong start blev försenad. Avslutade sommaren ändå på ett positivt sätt då jag tog hem en SM medalj och kom på en andra plats på finnkampen.

2023 Innehöll 5 landslag uppdrag

Under inomhussäsongen förbättrande jag mitt inomhus PB från förra året. 6.63 är nu mitt nya personliga rekord inomhus. 🙂 Under inomhussäsongen tog jag hem ett guld på mitt allra sista junior SM. På Senior SM blev det ett silver, även på Nordenkampen blev det en individuell andra plats.

Under utomhussäsongen blev det ytterligare fyra landslagsuppdrag, Lag-EM, Junior EM, Finnkampen och VM. På junior EM blev det tillslut en femte placering med noteringen 6.56.

På SM blev det ett silver till min klubb Falkenbergs IK. Under säsongen fick jag även delta på ännu en Diamond League tävling, super kul.

Totalt sätt var det en stabil säsong med många hopp över 6.50.